Vårsola er rett rundt hjørnet:-)

Endelig nærmer våren seg, og de første varme solstrålene titter fram. Helt herlig etter en lang og kald vinter! Det betyr samtidig at dersom du har slurvet med solbeskyttelsen gjennom vinteren, er det nå på tide å sjekke beholdningen av UV-beskyttende produkter, for selv om sola er deilig er den også farlig dersom du ikke utviser solvett. Rundt 200 personer får føflekkreft årlig i Norge, og det skyldes i hovedsak overdreven soling.


Følg rådene fra Kreftforeningen
Jeg er opptatt av hudhelse og går aldri ut i solen uten beskyttelse. Det er nemlig vanskelig å vite når du blir solbrent, om det tar 5 eller 30 minutter. Har du blitt rød, er det allerede for sent.
Jeg anbefaler alle å følge rådene fra Kreftforeningen og Statens strålevern når det gjelder soleksponering. Problemet i Norge er at folk flest slurver med solbeskyttelse, og særlig menn. Kvinner derimot begynner å bli mer opptatt av solskader og hudaldring.
En solskadet hud er ikke en sunn hud. 90% av hudaldring skyldes UV-stråling, og det er ikke alltid skadene viser seg med en gang, men når de dukker opp, er det i form av pigmentflekker, rynker og slapp hud.
Solskader kan vise seg 10-20 år etter at du ble brent. Huden blir læraktig og slapp, en tilstand som kalles elastose. Når du strekker i huden spretter den ikke tilbake. UV-stråler forårsaker også tverrbindinger i kollagenfibrene, dermed blir rynkene dypere og mer furet. Som om ikke det er nok bryter UV-strålene ned grunnstoffet i huden, såkalte glykosaminoglykamer, og huden blir tynnere.

 

Bruk minimum SPF15
Jeg anbefaler at du bruker minimum SPF15, i henhold til Kreftforeningens råd. Smør deg 30 minutter før du går ut, og smør deg rikelig og ofte nok, annenhver time.
Pass ekstra godt på barna, hver solforbrenning før fylte 15 år øker faren for hudkreft. Har du lys nordisk hud, føflekker, rødblondt hår og fregner, er du spesielt i faresonen for å bli solbrent.
SPF 15 blokkerer 93% av UV-strålene. Dobler du til SPF30 oppnår du hele 97% beskyttelse. Det er bedre å smøre seg ofte med SPF15, enn et par ganger med SPF30.
Solfiltre virker ved å absorbere eller reflektere solstråler. Så lenge et filter er i kontakt med UV-lys, virker på en av disse to måtene. Sagt på en annen måte, solfiltere virker til de ikke er på huden lenger, dvs. er fjernet av frottering, svømming, svette eller absorbering i huden.

Kjemiske solfiltere virker ved å absorbere UV-stråler, senke energinivået , og frigjøre energien som varme.

Fysiske filtere reflekterer eller sprer energistråler. Dette er en fysisk blokk som ikke inneholder kjemisk absorberende stoffer, og den virker derfor ikke irriterende på huden. Dette er filtere som er trygge for personer som er allergiske/sensitive til kjemiske filtere. Noen produsenter kombinerer kjemiske og fysiske filtere i produktene sine. For små barn og personer som er sensitive til solfiltere, er det derimot en fordel at solproduktet bare inneholder fysiske filtere.
Mange synes det er deilig å bli brun og fin. Men brunfargen viser at huden jobber som besatt for å beskytte seg. Passer du ikke på, blir du rød, flasser og får solskader. Ganske ustilig!
Etter en dag i sola, med høy nok solfaktor og regelmessig smøring, trenger huden å roe seg. Bruk gjerne en after sun-krem som gir mye fuktighet. Du kan også bruke en god fuktighetskrem, gjerne med aloe vera. De nyeste produktene begrenser og forebygger celleforandringer og hindrer umiddelbare skader.

 

Og i tillegg til solkrem

vil en god hudpleierutine kunne forebygge og reparere skadene fra sola. Dersom du har fått for mye sol og er veldig varm i huden, bruk gjerne en ansiktsmaske som har ligget i kjøleskapet, enten en gelémaske med hyaluronsyre eller en multivitaminmaske.
En amerikansk studie viser at jevnlig peeling av huden er fordelaktig mot hudkreft fordi den fjerner døde og skadede hudceller. Selv om ekspertene strides om hvor mye sol vi tåler og hvordan vi bør sole oss, er de enige om én sak ? solfaktor beskytter mot hudaldring!
Nyt for all del vårsola, men jeg anbefaler at du bruker solkrem som inneholder både UVA- og UVB-beskyttelse, også i vanlig dagkrem hele året. Da holder du huden din sunn og frisk, uten unødvendige aldringstegn.

Visste du at
- SPF15 eller høyere fremmer reparasjon av solskader.
- SPF15 vil automatisk gi noe UVA-beskyttelse.
- Bredspektret solbeskyttelse beskytter hudens eget reparasjonsenzym, superoksid dismutase.
- Du bør unngå for høy SPF, da disse som regel inneholder høye doser med kjemiske solfiltere. Det er mye bedre å bruke SPF15, og smøre seg oftere.
- Årsaken til at du blir brent, er at du sannsynligvis bruker for lite solkrem. Mengden solkrem som trengs for beskyttelse er 38 ml, mengden som vanligvis brukes er 15 ml.
- Solarium dobler sjansen for hudkreft iflg. Journal of National Cancer Institute.Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

FUSHÀ

FUSHÀ

14, Vefsn

Velkommen til vår blogg! FUSHÀ er en velvære- og frisørsalong midt i Mosjøen by som tilbyr behandlinger for hud, kropp og hår. I vår butikk finner du nøye utvalgte kvalitetsprodukter for hud og hår i tillegg til makeup, helsekost og diverse velværeartikler. FUSHÀ samarbeider med en av Norges dyktigste spesialsykepleier, Turid Mikkelborg, som blant annet utfører Botox- og Restylanebehandlinger. Her på bloggen finner du informasjon om oss, våre behandlinger og produkter. Lurer du på noe? Kom innom, ring oss eller ta kontakt på vår Facebook-side :-) https://www.facebook.com/FushaVelvare

Kategorier

Arkiv

hits