Trenden er lysere hud. Hvordan kan jeg bli kvitt pigmentflekkene mine?

Høsten er her og sommerens brunfarge er i ferd med å forvinne. Mange opplever da å sitte igjen med mørke skjolder og flekker på de lyseksponerte områdene, og ansikt, bryst og hender er særlig utsatt. Disse flekkene er sjelden farlige, men i følge studier utført på Wiens Ludwig-Boltzmann Institute for Urban Ecology, gjør disse flekkene at vi oppfattes som 10-12 år eldre enn vår egentlige alder. Dette studiet bekrefter trenden som sier at lys og klar hud gjør at vi ser yngre ut. For de fleste av oss er derfor ikke disse flekkene velkomne. Heldigvis finnes det produkter og behandlinger som gir huden sin lyse og klare glød tilbake.

Hva er lysning av hud?

Er du bekymret for å bli helt hvit dersom du bruker lysnende produkter? Det er ikke Michael Jackson-effekten (R.I.P) vi snakker om. Lysning vil si å fjerne, og/eller redusere, melaninpigmenter i huden for å gi en jevnere og klarere hudfarge.

Hvorfor får jeg pigmentflekker?

Pigment er et organisk fargestoff, og er ansvarlig for fargen i hår og hud, samt i hjernevev, ører og slimhinner. Hovedoppgaven til pigmentet er å beskytte huden mot skadelig UV-stråling. Produksjonen av pigment er en kontinuerlig og kjemisk sammensatt prosess. Cellene som produserer pigmentet befinner seg i nedre del av overhuden, og de leverer sitt beskyttende fargestoff ut til hudcellene gjennom sine lange utløpere, såkalte dendritter. Normal sett skal dette gi deg en jevn hudfarge, men flere og sammensatte faktorer kan gjøre at denne prosessen går ut av kontroll. Dette vises som mørke, såkalte hyperpigmenterte, områder. Prosessen kan også stoppe opp, dette vises som lyse, såkalte hypopigmenterte, områder. Det er de mørke, hyperpigmenterte flekkene som kan behandles med produkter.

Hva er de vanligste faktorene som fører til pigmentflekker?

Etter fylte 30 vil antallet melanocytter reduseres med 6-8% pr tiår. Dette fører til en mer skjoldete og misfarget hud. Den vanligste fargeforandringen kalles en aldersflekk eller leverflekk, og opptrer som flate, brune flekker (ca. 1 cm i diameter) som vises på UV-eksponerte områder som ansikt og hender. 90% av alle hvithudede over 60 år har disse flekkene. Til forskjell fra fregner blir ikke flekkene borte om vinteren. De vanligste faktorene er:

  • Arv: Det vi er født med, det vi arver fra foreldrene våre, og rase. Mørkhudede får lettere pigmentering. Asiatere, selv om de har lysere hud, er også mer disponert for hyperpigmentering. Medfødt pigmentering kan ikke behandles med produkter.
  • UV-eksponering: Dette er den viktigste faktoren uansett andre faktorer. Er til gjengjeld den letteste å behandle.
  • Hormoner: Kloasma kalles også graviditetsmaske i ansiktet skyldes hormonene som skilles ut døgnet rundt gjennom svangerskapet, noe som gjør denne typen pigmentering vanskeligere å behandle. 75% av gravide og 1 av 3 p-pillebrukere sliter med hormonell pigmentering. Denne typen pigmentering er ofte vanskeligere å behandle, fordi hormonene stimulerer pigmenteringen 24 timer i døgnet. Det er viktig å forbygge med UV-beskyttelse. Også hormoner som skilles ut over lengre perioder med stress kan forårsake pigmentering.
  • Inflammasjon, medisinske inngrep, kjemisk påvirkning (eks. parfyme) og medisiner: Pigmenteringen oppstår som regel på UV-eksponerte områder, noe som sannsynligvis skyldes en kryssreaksjon mellom UV-stråling og f. eks. medisin. Traumer på huden, enten det gjelder det sår, akne, laser, kjemisk peeling m. fl., kan føre til postinflammatorisk hyperpigmentering (PIH). Hvor lett det er å bli kvitt pigmentering etter traume (PIH), avhenger av hvor dyp skaden sitter i huden.

Hvilke ingredienser er mest effektive?

Vitamin C (askorbinsyre) er vært brukt i mange år for å kontrollere pigmentproduksjonen. Nyere stabiliserte derivater av vitamin C, som magnesium askorbylfosfat, benyttes i dag i større grad for å kontrollere produksjonen av melanin. Disse derivatene kan også nøytralisere frie radikaler som forårsaker forstyrrelser i pigmentproduksjonen, der de virker som antioksidanter.

De mest høyteknologiske ingrediensene når det gjelder å hemme pigmentdannelse er peptidene. Oligopeptid-34 reduserer stimulering og aktivitet til pigmentcellen. Dette peptidet vil også klarne huden, og er særlig effektiv på UV-indusert pigmentering. Studier viser at huden lysnes på halvparten av tiden i forhold til andre lysnende komplekser.

Produkter som virker lysnende og som hemmer melaninproduksjonen bør også inneholde fytinsyre fra riskli som binder kobber. En annen av de nyere ingrediensene som sinkglycinate binder også kobber, og reduserer pigmentdannelse. Mange planteekstrakter virker dessuten også lysnende, som for eksempel kiwi, morbær, lakris og kjempefennikel.

Vi kan også hemme melaninsyntesen ved å stoppe signalene som setter i gang produksjonen, gjennom å bruke UV-filtre og anti-inflammatoriske stoffer.

Disse ingrediensene skal du se etter i konsentrerte terapeutiske produkter som skal brukes morgen og kveld, etter rens og før fuktighetskrem. Dette vil gi maksimal effekt der hudens pigmentceller befinner seg.

Hvordan skal jeg behandle hyperpigmentflekkene mine?

Hjemmerutinen din for å behandle pigmentflekker og ujevn pigmentering, vil være mest effektiv dersom du bytter ut din normale hudpleierutine med et komplett behandlingssystem for en jevn og klar hud. Her finner du 3 viktige steg:

  1. Eksfoliering: Hjemmerutinen din bør inneholde en eksfolierende rens, samt en kraftigere eksfoliant. Eksfoliering gjør ikke bare huden myk og glatt, men øker også celleomsetningshastigheten og fjerner dermed raskere pigmenterte celler. I tillegg vil eksfoliering gjøre det lettere for aktive ingredienser å absorberes i huden. AHA-syrer er effektive, særlig melkesyre, som i tillegg til å eksfoliere også har en lysnende effekt på pigmentering.
  2. Dyptvirkende produkter: Dyptvirkende aktive produkter som forbygger og behandler. Disse inneholder høye konsentrasjoner av aktive stoffer og skal derfor brukes under andre produkter morgen og kveld for kontinuerlig å kunne balansere pigmentproduksjonen på cellenivå.
  3. Beskyttelse: For å oppnå vedvarende resultater og forebygge ny pigmentering, er daglig beskyttelse med minimum SPF15 helt nødvendig. Pass på at den daglige fuktighetskremen er full av fuktighetsgivende og lysnende ingredienser som gjør huden lys og klar. En beskyttende nattkrem med lysnende ingredienser vil også øke konsentrasjonen av aktive stoffer, slik at resultatene kommer raskere.

Og hva om jeg vil se resultatene enda raskere?

For maksimale resultater på kortest mulig tid, vil et kurprogram hos en profesjonell hudterapeut være helt avgjørende. Behandlingen vil normalt sett inkludere profesjonell styrke på eksfolieringen kombinert med elektriske apparater, for å sikre optimal absorbering av aktive stoffer. Et kurprogram bør inneholde 1-2 behandlinger pr uke i en 4-6 ukers behandlingsperiode.

Hjemmerutinen er selvsagt helt nødvendig. Resultater i behandling av pigmentering krever at du er konsekvent og tålmodig når det gjelder bruken av lysnende produkter, og høy UV-beskyttelse over en periode på minimum 3 måneder er avgjørende for resultatet.

Fordi UV-eksponering er den viktigste triggerfaktoren, er vinteren den beste tiden for aktivt å behandle misfarging, og gi huden en anledning til å bli jevn og lys.

Vi er her for å hjelpe deg, så kom innom eller ring oss på 98 10 69 05, så finner vi en måte å hjelpe deg!

Og helt til slutt, årsaken til pigmentflekkene kan være sammensatte, det er derfor viktig å ha realistiske forventninger. Det er lite sannsynlig at det pigmenterte området forsvinner totalt. 75% lysning et meget godt resultat. Lykke til :-)

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

FUSHÀ

FUSHÀ

14, Vefsn

Velkommen til vår blogg! FUSHÀ er en velvære- og frisørsalong midt i Mosjøen by som tilbyr behandlinger for hud, kropp og hår. I vår butikk finner du nøye utvalgte kvalitetsprodukter for hud og hår i tillegg til makeup, helsekost og diverse velværeartikler. FUSHÀ samarbeider med en av Norges dyktigste spesialsykepleier, Turid Mikkelborg, som blant annet utfører Botox- og Restylanebehandlinger. Her på bloggen finner du informasjon om oss, våre behandlinger og produkter. Lurer du på noe? Kom innom, ring oss eller ta kontakt på vår Facebook-side :-) https://www.facebook.com/FushaVelvare

Kategorier

Arkiv

hits